Jak wybrać dobry nawóz ogrodniczy?

Decydując się na określoną metodę uprawy i konkretny sposób nawożenia, należy zastanowić się nad wyborem odpowiedniego nawozu. W końcu to właściwy nawóz jest podstawą sukcesu. W konfrontacji z półkami sklepowymi przepełnionymi niezliczoną liczbą towarów wielu producentów, dobra porada jest niezwykle cenna.

Czym nawozić?

Produkty sklepowe mają różną zawartość pierwiastków, formę, sposób stosowania oraz pochodzenie. Nie ma jednego, uniwersalnego nawozu do wszystkich roślin. Każda z nich ma własne, indywidualne potrzeby i nawóz, który jest dedykowany do jej uprawy – mineralny lub naturalny.

Nawozy sztuczne – chemiczne, mineralne

Tego rodzaju nawozy uzupełniają w glebie niedobory minerałów. Pomimo tego, że produkowane są w zakładach chemicznych, cechuje je bezpieczeństwo stosowania. W ich składzie znajdują się wszelkie składniki pokarmowe, które są dla roślin niezbędne. Pierwiastki są w odpowiednich proporcjach oraz łatwoprzyswajalnej formie. Należą do nich makroelementy, takie jak fosfor, azot, potas, magnez, wapń oraz siarka, a także mikroelementy, czyli cynk, żelazo, miedź, bor, chlor i molibden.

NPK – co to takiego?

Skrót ten to pierwsze litery trzech kluczowych makroelementów. Azot, czyli N to najważniejszy i podstawowy pierwiastek, który jest niezbędny dla wszystkich roślin. Odpowiada za intensywnie zieloną barwę oraz przyrost tzw. „zielonej masy”. Odpowiednia dawka wzmaga wzrost roślin, ale w nadmiarze osłabia ich kwitnienie. Można go dostarczyć w łatwy sposób, jednak szybko wypłukuje się z gleby. Jeśli nie ma jego wystarczającej ilości, roślina słabiej rośnie, zółknie i wytwarza brunatniejące, mniejsze liście.

Fosfor (P) jest odpowiedzialny za wzrost korzeni rośliny i ma pozytywny wpływ na jej krzewienie. Niedobory tego pierwiastka występują raczej rzadko, bo wolno wypłukuje się on z gleby. Objawami jego braku jest osłabienie wzrostu roślin, zoelononiebieski odcień oraz tworzenie się cienkich i krótkich pędów.

Potas (K) to pierwiastek niezbędny do obfitego owocowania i kwitnienia roślin. Wzmacnia je i czyni mniej podatnymi na infekcje i atak szkodników. Odpowiada również za gospodarkę wodną. Dzięki temu pierwiastkowi rośliny lepiej znoszą mrozy i suszę. Niedobór tego składnika objawia się zwijaniem końcówek liści oraz brązowymi plamami na nich.

Rodzaje nawozów mineralnych

Zależnie od składu, wyróżnia się:

  • nawozy jednoskładnikowe, które zawierają jeden pierwiastek w dużej ilości, np. azot – saletra azotowa, fosfor – superfosfat, potas – siarczan potasu. Stosuje się je po to, aby uzupełnić niedobory danego składnika,
  • nawozy wieloskładnikowe – zawierają w składzie kilka pierwiastków albo cały zestaw makro oraz mikroelementów w odpowiednich proporcjach, tak aby wprowadzić do gleby różne składniki pokarmowe,
  • nawozy uniwersalne – świetnie nadają się do stosowania w wielu różnych uprawach, np. do nawożenia kwiatów balkonowych, doniczkowych czy roślin ogrodowych,
  • nawozy specjalistyczne – skład ich jest odpowiednio dostosowany do nawożenia określonej grupy roślin, np. warzyw, owoców, storczyków, paproci, pelargonii itp.

Sposób stosowania

Popularne nawozy płynne wystarczy rozcieńczyć w wodzie i takim roztworem podlać ziemię pod rośliną. Podobnie stosuje się nawozy krystaliczne. Na ziemię pod roślinami rozsypuje się nawozy granulowane i sypkie. Jednak sypkie rzadko są używane, ponieważ zwykle pylą się na wietrze. Bardziej popularne i wygodne są granulki. Wystarczy wymieszać je z wierzchnią warstwą podłoża oraz podlać, aby zaczęły uwalniać składniki pokarmowe.

Autor
Autorem publikacji jest internetowy sklep ogrodniczy Azallo.pl oferujący niemal 6000 produktów do domu i ogrodu

zBLOGowani.pl

Log in