Piwo Grodziskie z 1992 roku
Zany bloger Tomasz Kopyra opowiada o Piwie Grodziskim. Tomasz Kopyra – prosument, czyli połączenie producenta i konsumenta, piwowar domowy i rzemieślniczy, piwny maniak, beer geek, ekspert branży piwowarskiej, członek założyciel Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, sędzia certyfikowany PSPD i BJCP, krytyk piwny, bloger i publicysta (Piwowar, Agro Industry), vloger, autor receptur następujących piw, uwarzonych we współpracy (kolaboracji) z Browarem Widawa:
Kruk – pierwszy w Polsce American Dry Stout, 2. miejsce w plebiscycie browar.biz w kat. piwo ciemne górnej fermentacji <13° Plato w 2012 r.,
Shark – pierwsze w Polsce American Pale Ale, najmocniej nachmielone piwo w Polsce (98 IBU),
Borsuk – pierwszy w Polsce dymiony porter,
Kangaroo – Australian Amber Ale,
Kawka – pierwszy w Polsce Coffee Stout, z dodatkiem kawy,
Renifer – piwo świąteczne Xmas Ale
Sęp – India Pale Ale,
Orka – Cascadian Dark Ale, czasem zwane Black IPA,
Kuguar – American India Pale Ale,
Miś – prawdopodobnie pierwsze na świecie Polish India Pale Ale (PIPA).
Rhino – Smoked American Pale Ale, jasne wędzone ale,
Lemur – Oak Aged Pale Ale, jasne ale leżakowane z płatkami dębowymi,
Armadillo – American Pale Ale, Single Hop Amarillo,
Kret – dry stout.
Źródło: blog.kopyra.com