
Najlepsze przepisy na dania orientalne
Znudziły Ci się już schabowe z ziemniakami i gołąbki? Chciałabyś nieco urozmaicić swoją kuchnię? W takim razie koniecznie musisz zapoznać się z daniami Orientu! Ostatnio to nie tylko popularny kierunek podróży, ale przede wszystkim inspiracja kulinarna dla wielu Polek. Nigdy nie gotowałaś takich potraw? Nie martw się! Poniżej przedstawiamy przepisy, które na pewno Cię zaciekawią.
Koreańska zupa kimchi
W Korei zupa kimichi jest odpowiednikiem naszej pomidorówki. Co musisz przygotować do tego orientalnego dania? Przede wszystkim cebulę, koncentrat pomidorowy, olej, 2 łyżki cukru trzcinowego, 500 g kimchi (tradycyjna mieszanka fermentowanych lub kiszonych warzyw; bez problemu kupisz ją w większych marketach), bulion warzywny, twarożek sojowy tofu, sezam i szczypior. Zacznij od pokrojenia cebuli w kostkę i podsmażenia jej na oleju w garnku. Następnie dodaj 5 łyżeczek koncentratu z cukrem trzcinowym i mieszaj przez 2 minuty. Następnie wrzuć do tego kimchi oraz wcześniej przygotowany bulion (jeżeli potrzebujesz porcji dla dwóch osób – wystarczą 3 szklanki; jeżeli dla większej liczby osób – przygotuj ok. 2 litrów rosołu). Całość duś pod przykrywką 10 minut. Po upływie czasu, dodaj kostkę tofu i gotuj przez 15 minut. Podawaj z prażonym sezamem i szczypiorkiem.
Domowe sushi
Uwielbiasz sushi i chciałbyś zrobić w domu cudeńka takie jak w najlepszych japońskich restauracjach? Nie ma problemu! Domowe sushi to nie tylko wyśmienite jedzenie, ale przede wszystkim dobra zabawa, dlatego warto przygotowywać to danie wraz z małymi pomocnikami – dziećmi. Zanim zaczniesz robić sushi, by wyszło Ci tak dobre jak w http://www.sushi-tokyo.pl/, przygotuj się na większe zakupy, bo potrzebujesz ryżu, octu ryżowego, cukru, soli, glonów nori, sosu sojowego, wasabi, marynowanego imbiru, ryby (najlepiej świeżego łososia, bo u nas najłatwiej go zdobyć), sałatę, serek śmietankowy, awokado i świeżego ogórka. Zacznij od ugotowania 2 torebek ryżu. Następnie przesyp go na sitko i wypłucz letnią wodą (nie powinien się zbyt mocno kleić). Świeżo ugotowany ryż polej specjalną zalewą (5 łyżek octu ryżowego, 3 łyżeczek cukru i szczypty soli). W wolnej chwili pokrój rybę, ogórka, awokado w grube paski. Gdy ryż wystygnie możesz zacząć zawijać maki – na glony nori połóż 2 cm warstwę ryżu, a następnie dodawaj przygotowane przez siebie składniki i zawiń. Rolki pokrój bardzo ostrym nożem – voilà!
Makaron sojowy z mango i krewetkami
Lubisz krewetki? W takim razie koniecznie musisz spróbować makaronu sojowego z mango i krewetkami! Przygotuj 100 g makaronu sojowego, 1,5 mango (lub 2 jeżeli bardzo lubisz te owoce), 250 g krewetek (mogą być tygrysie), 1 ząbek czosnku, garść ziaren sezamu, trochę kolendry, oleju koksowego, parę listków mięty i 1 małą papryczkę chili oraz limonkę i łyżkę cukry trzcinowego (potrzebne do sosu). Zacznij od przygotowania makaronu. Najpierw gotuj osoloną wodę przez 8 minut, następnie zestaw ją z ognia i włóż makaron, żeby napęczniał. Pamiętaj! Makaronu sojowego się nie gotuje! Następnie opłucz i osusz krewetki i obierz mango. Na głębokiej patelni zacznij smażyć na oleju kokosowym czosnek, krewetki, chili i sezam, mieszając co 30 sekund. W międzyczasie wyciśnij limonkę i dodaj do niej cukier trzcinowy. Gdy składniki z patelni będą przyrumienione, wyłącz palnik i dodaj makaron, pokrojone w kostkę mango i limonkowy „sos”. Całość posyp kolendrą i miętą. Smacznego!