Pierniki na Boże Narodzenie według przepisu Babuni
Jest to przepis na kruche pierniki, które najlepiej smakują po kilku dniach od upieczenia! Można je długo przechowywać, ale ze względu na to, że są bardzo smaczne, bardzo szybko znikają w niewyjaśnionych okolicznościach 😉 Przepis ten mam od mojej Mamy, a moje dzieci wprost uwielbiają pierniki, które według niego powstają. Zawsze wieszamy kilka na choince, dzięki temu wspaniały piernikowy aromat, roznosi się po całym domu. Ale do rzeczy.
Oczywiście z przepisem można eksperymentować i dodawać składniki. Ja jednak przedstawię jego oryginalną formułę.
Przepis na kruche pierniki
1,5 kg maki
75 dkg cukru
6 jaj
4 małe łyżeczki amoniaku
3 paczki przyprawy do pierników
15 goździków mielonych
2 czubate łyżki kakao
0,5 paczki cynamonu
Opis:
Cukier przepalić zestawić z ognia i dodać margarynę. Dolać jedną szklankę przegotowanej wody (letniej). Do szklanki wlać zimną wodę i rozpuścić amoniak. Wlać to do przepalonego cukru i dobrze wymieszać. Mąkę wsypać do miski, dodać przyprawę, ubić jajka i wlać do mąki. Po wymieszaniu dodać cukier i znów wymieszać. W razie potrzeby dodać mąki.
Teraz pozostaje uwalcować, wyciąć pierniczki i wstawić je do pieca rozgrzanego do 180 stopi na około 20 minut – do upieczenia.
Wesołych Świąt i smacznego!:)