Piwo z Grodziska

Niedawno (1-3.05.2015 r.) odbył się Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa. W czasie tej imprezy swoja premierę miało Piwo z Grodziska, które po kilkunastu latach przerwy wraca do sprzedaży..

Piwo z Grodziska jest warzone według tradycyjnej grodziskiej receptury na wodzie grodziskiej, grodziskich drożdżach i w 100% ze słodu pszenicznego suszonego dymem z drewna dębowego, z dodatkiem aromatycznego chmielu Lubelskiego
– lekkie, pszeniczne dymione,
– szlachetny, charakterystyczny dymiono-chmielowy smak i aromat,
– wyrazista, przyjemna goryczka,
– wyjątkowa jasna, słomkowo-złota barwa,
– wspaniale gasi pragnienie, o każdej porze dnia. Orzeźwiające, a zarazem bogate w smaku. Idealne do posiłku,
– refermentowane w butelce,
– wysoko wysycone naturalnym dwutlenkiem węgla,
– z osadem drożdżowym na dnie butelki,
– niepasteryzowane.

Piwo z Grodziska tradycyjnie podawane było w specjalnie stworzonych do tego piwa – wysokich kielichach, a odpowiednie nalanie piwa grodziskiego jest sztuką, po której można poznać wytrawnego piwosza.

W czasie festiwalu we Wrocławiu, swoją opinię na temat nowego trunku z Grodziska Wielkopolskiego, powiedział Tomek Kopyra (znany bloger zajmujący się tematyka piwną … ) O tym jak smakuje i jakie ma walory nowo produkowane Piwo z Grodziska dowiecie się z filmiku poniżej.

Obecnie browar przygotował cztery rodzaje piw, są to:
– Piwo z Grodziska
– Piwo Bernardyńskie
– Piwo Naturalne CZERWONA PORZECZKA
– Piwo Naturalne KWIAT CZYSTEGO BZU

Właścicielem Browaru w Grodzisku jest Browar Fortuna z Miłosławia. W ubiegłym roku przeprowadziliśmy wywiad na temat odnowienia browaru i produkcji piwa w Grodzisku, z prezesem zarządu Fortuny, panem Krzysztofem Pankiem.


Źródło: browarwgrodzisku.pl

Log in